Sataya Reef, snorkelen met dolfijnen

Jul 25, 2023 | Gezinsreizen, Totaalpakket, Zonvakantie

Dolfijnenliefhebbers, maak kennis met het Sataya rif in Egypte – dé beste plek ter wereld om met dolfijnen te snorkelen! En dat op maar 2 uurtjes van Marsa Alam vandaan.

Heb je ooit dolfijnen in hun natuurlijke habitat gezien? En ben je ooit met ze gaan snorkelen en dacht je dat je in een droom was beland?

Toen ik op de Malediven woonde, zag ik dagelijks honderden spinnerdolfijnen. Ze speelden met onze boot, sprongen uit het water en draaiden vrolijk rond de boeg. Maar elke keer dat we in het water sprongen om met ze te snorkelen, zwommen ze weg.

Maar toen we gingen duiken in het zuiden van Egypte, was het een volledig andere ervaring. We hadden de kans om met spinnerdolfijnen te zwemmen en ze bleven de hele tijd dicht bij ons. Het was echt magisch! Dus als je op zoek bent naar de ultieme wilde dolfijnervaring, dan is het Sataya rif de place to be.

Het rif valt ook onder bescherming van een het Ministerie van Milieu en zij werken er samen met het HEPCA (Hurghada Environmental Protection & Conservation Association) aan om het rif duurzaam te houden en de leefomgeving voor de planten en dieren niet te laten verstoren door toerisme.

Om te beginnen: Bescherming van het rif

Zorg ervoor dat je een verantwoordelijke operator kiest die de dolfijnen niet lastigvalt. Probeer ook niet in het midden van de groep te duiken. De dolfijnen komen vanzelf dichterbij als ze willen en ontspannen zijn, en geloof ons, dit gebeurt vaak!

Sataya is een mooi voorbeeld van succesvol duurzaam toerisme. Hier geven booteigenaren en toerisme-experts echt om de bescherming van het milieu en de toekomstige ontwikkeling van het toerisme. Ze doen er alles aan om het koraalrif toegankelijk te houden voor komende generaties. En dit wordt ook van de toeristen verwacht.

sataya reef snorkelen - egypte.nl

Hoe kom je bij het Sataya Reef?

Vanuit de haven van Hamata kun een dagtrip van boeken inclusief maaltijden en snorkelspullen. Of geniet nog veel langer van de dolfijnen tijdens een reis van 2 tot 5 nachten. Voor een alternatieve ervaring, verblijf in één van de drie dorpen in het Marsa Alam-gebied en maak gebruik van de snorkeldagtochten naar het Sataya-rif vanuit Marsa Shagra, Marsa Nakari en Wadi Lahami. Dit zijn kleine dorpjes waar de lokale bevolking zeer behulpzaam een vriendelijk is en ze heel blij zijn als je daar komt overnachten. Het is minder toeristisch dan Marsa Alam, maar je hebt alle basis behoeften bij de hand. Een heerlijk uitstapje tijdje je vakantie in Egypte.

Hoe ziet het rif er uit?

Het Sataya-rif is voor het grootste gedeelte een ondiep rif in de vorm van een drietand, met het geopende gebied naar het westen, landinwaarts dus. In deze enorme ondiepe lagune, die ongeveer 7 tot 10 meter diep is en een zandbodem heeft, vind je enkele verspreide koraalblokken en regelmatig rustende groepen van spinnerdolfijnen.

Maar het buitenrif van Sataya is steil en gaat erg diep, met sommige gebieden tot wel 80 meter.

Om het rif te verkennen, is er een specifiek gebied aangewezen waar alle vaartuigen kunnen aanmeren, in het zuidelijke deel van het Sataya-rif. Vanaf hier kan je snorkel- (of duik) avontuur met de dolfijnen beginnen.

Kun je ook duiken bij het Sataya Reef?

Absoluut! Het Sataya rif biedt geweldige mogelijkheden voor diepe duiken met prachtige  koraaltuinen op het bovenste rif. Dit is een paradijs voor gevorderde duikers. Je zult versteld staan van de prachtige omgeving en met een beetje geluk kun je zelfs walvishaaien en mantra roggen tegenkomen.

Houd er wel rekening mee dat de lagune ondiep is, dus het is meer geschikt voor snorkelen en trainingsduiken vanwege de zandbodem. Het is ook een ideale locatie voor beginners die hun drijfvermogen willen verbeteren zonder het risico op botsingen met koraal.

Om de beste ervaring met de dolfijnen te hebben, raden we snorkelen aan, omdat dit meer geschikt is dan duiken.

Er zijn ook verschillende mogelijkheden om duiken en snorkelen te combineren. Je kunt bijvoorbeeld gaan duiken naar het enorme Abu Galawa rif, een rif in de buurt, waar je een jacht en een sleepbootwrak kunt zien, dan kun je vervolgens gaan snorkelen bij Sataya rif en later je tweede duik doen op een ander deel van Abu Galawa rif of op het buitenrif van Sataya.

Blue reef resort - marsa alam

Wat heb je nodig?

De watertemperatuur aan de oppervlakte van het Sataya-rif blijft het hele jaar door stabiel, met een minimum van ongeveer 27°C in de wintermaanden en een maximum van 31°C in de zomermaanden.

Om te genieten van het snorkelen, is het naast je zwemkleding raadzaam om zonnebescherming te dragen om verbranding te voorkomen. Als je snel last hebt van kou, is een wetsuit ideaal om warm te blijven.

Zorg ervoor dat je een masker, flippers, en een snorkel bij je hebt. Vergeet ook niet je waterdichte camera of een behuizing voor je normale camera, zodat je prachtige momenten vast kunt leggen terwijl je zwemt met de schitterende dolfijnen!

Denk er ook aan om koraalrifveilige zonnebrandcrème mee te nemen voor extra bescherming van je huid.

Sataya – het perfecte paradijs voor duik- en snorkelliefhebbers!

Ontdek de adembenemende wereld onder water in Sataya, een waar paradijs voor duikers en snorkelaars. Hier kun je je verwonderen over een prachtige verscheidenheid aan kleurrijke koralen en vissen, en worden verrast door fascinerende zeedieren zoals haaien, zeeschildpadden en nog veel meer. Maar de echte kers op de taart zijn de dolfijnen die hier rondzwemmen. Deze unieke wezens zijn slechts op een handvol plekken ter wereld te bewonderen. Als duiker of snorkelliefhebber mag je deze ervaring niet missen!