Een perfecte dagtrip van Marsa Alam naar Luxor

Jan 29, 2024 | Gezinsreizen

Als je ooit in het betoverende Marsa Alam of het bruisende Hurghada in Egypte op vakantie bent, zul je ongetwijfeld de overweging maken om een dagtocht naar Luxor te ondernemen. Het antwoord op de vraag of je dit moet doen is overduidelijk: Ja! Hier leg ik uit waarom.

Het avontuur begon vroeg, om 03.30 uur, toen ik werd opgehaald bij mijn hotel (Het Hilton Marsa Alam Nubian Resot). Houd er rekening mee dat ophaaltijden variëren afhankelijk van je hotellocatie. De meeste busreizen volgen een vergelijkbare route. Ondanks de aanzienlijke afstand tussen Marsa Alam en Luxor, zijn de kosten voor deze ongelooflijke dagexcursie redelijk. Vanaf januari 2023 rekenen de meeste operators ongeveer 100-150 EUR voor de dagtocht naar Luxor, inclusief transfer per bus vanaf het hotel, lunch aan de oevers van de Nijl en toegangsprijzen. Je kunt deze tour ook via de reisleiders van Egypte.nl boeken.

Een dag vol mooie uitzichten, geschiedenis, mysteries en wereldwonderen.

Vanuit je hotel stap je in een comfortabel voertuig met airconditioning en verlaat je de prachtige kustlijn van de Rode Zee om naar Luxor te reizen. Deze schilderachtige reis biedt een fascinerende blik op het veranderende landschap, dat zich ontvouwt van kustpracht naar woestijnlandschappen en de vruchtbare Nijlvallei.

karnak tempel luxor

De oostelijke Nijloever

Bij aankomst in Luxor, rond 10.00 uur, verken je eerst de oostelijke oever van de Nijl, waar de bruisende stad Luxor tot leven komt. Je eerste stop is het indrukwekkende Karnak-tempelcomplex, een uitgebreid netwerk van tempels en heiligdommen gewijd aan verschillende goden. Wandel door de iconische Hypostyle Hall, bewonder de majestueuze zuilen en laat je verbeelding de vrije loop in het midden van oude ruïnes.

Vervolgens steek je de Nijl over in kleine boten om de beroemde Luxortempel te bezoeken, een getuigenis van de grootsheid van de oude Egyptische architectuur. Hier kun je jezelf onderdompelen in de historische betekenis van deze heilige plek, ooit het centrum van religieuze festivals en processies.

De Westelijke Nijloever

Nu is het tijd om opnieuw de Nijl over te steken, ditmaal naar de Westelijke Nijloever, waar de Vallei der Koningen op je wacht. De eerste stop is het prachtige graf van Toetanchamon, de jonge farao wiens gouden schatten de wereld verbaasden. Ontdek de mysteries die zich in de goed bewaarde kamers bevinden en bewonder de gedetailleerde muurschilderingen die oude Egyptische mythen uitbeelden.

Je zult ook de Vallei der Koninginnen verkennen, een begraafplaats voor oude Egyptische koninginnen en koninklijke kinderen. Bewonder de prachtig versierde graven met kleurrijke fresco’s, die een glimp bieden in het leven van deze bewonderde vrouwen.

 

Daarna bezoek je de betoverende tempel van Hatsjepsoet, gewijd aan de eerste vrouwelijke farao van Egypte. Deze tempel, gebouwd in de 15e eeuw v.Chr., is een meesterwerk van oude Egyptische architectuur. Het is uitgehouwen in de kliffen en past harmonieus in de natuurlijke omgeving. Beklim de terrassen en geniet van een panoramisch uitzicht op het ruige landschap terwijl je meer te weten komt over Hatsjepsoet’s buitengewone heerschappij en haar rol in het vormgeven van het oude Egypte. Ik koester nog steeds de herinneringen aan het panoramische uitzicht vanaf het tempelterras toen de zon langzaam onderging.

toetanchamon luxor dagtrip

Conclusie

Een dagtocht naar Luxor vanuit Marsa Alam is een onvergetelijke reis door de tijd die me keer op keer sprakeloos heeft gemaakt. Van de grootsheid van de Karnak-tempel tot de serene schoonheid van de Vallei der Koningen, Luxor biedt een unieke kans om jezelf onder te dompelen in de pracht van het oude Egypte. De reistijden kunnen variëren, afhankelijk van je specifieke locatie in Marsa Alam of Hurghada, maar onthoud dat dit een volledige dagtocht is, meestal van 14-18 uur. Laat dat je echter niet weerhouden om deze onvergetelijke ervaring op te doen! Het is een avontuur dat je niet mag missen.